dilluns, 27 de novembre del 2017

27/11/2017. Sergi Picazo. Per aquesta antena Francesc Macià deia al mon que Catalunya esdevenia República. La notícia és prou clara. El que una gran proporció dels habitants de Catalunya no tenen o no volen tenir prou clar és que Catalunya va esdevenir República, va perdre una guerra iniciada per l'exèrcit espanyol comandat per militars feixistes espanyols, ajudats per les tropes Regulares marroquines (els moros), ajudats per la Divisió Cóndor de l’Alemanya nazi de Hitler, ajudats per les tropes legionàries italianes i les esquadrilles d’avions de la Itàlia feixista de Mussolini, i amb la benedicció de l’Església Catòlica amb el seu Papa al davant i tota la cohort de cardenals al darrere. I Catalunya va perdre la guerra i els tancs rebels varen entrar per la Diagonal de Barcelona, amb la bandera nacional (l’estanquera) al davant.

Benvolguts,

Us proposo la lectura d'aquest apunt, ja publicat el 13/04/2013, perquè em sembla que la circumstància política actual ho demana.

Proposo també que l'ANC i Òmnium muntin un acte al voltant del monument que aquí s'explica!

La notícia és prou clara. Per aquesta antena Francesc Macià deia al mon que Catalunya esdevenia República. El que una gran proporció dels habitants de Catalunya no tenen o no volen tenir prou clar és que Catalunya va esdevenir República, va perdre una guerra iniciada per militars feixistes espanyols, ajudats per les tropes Regulares marroquines (els moros), ajudats per la Divisió Cóndor de l’Alemanya nazi de Hitler, ajudats per les tropes legionàries italianes i les esquadrilles d’avions de la Itàlia feixista de Mussolini, i amb la benedicció de l’Església Catòlica amb el seu Papa al davant i tota la cohort de cardenals al darrere. I Catalunya va perdre la guerra i els tancs rebels varen entrar per la Diagonal de Barcelona, amb la bandera nacional (l’estanquera) al davant.

Per cert que una tal Dolores Cospedal ministra del PP, hereva per via ADN dels franquistes, s’ha atrevit a dir avui que els seus opositors tenien actituds nazis!

I molta gent no vol recordar que durant 40 anys de franquisme, el català fou proscrit, i ningú des de l’Ebre enllà mai no ha volgut reconèixer que les condicions dels vençuts pel franquisme a la guerra foren molt diferents segons es tractés dels Països Catalans, l’Espanya de l’est, i la resta d’Espanya (aquí varem tenir una doble ocupació: per republicans i per catalans). I els feixistes espanyols encara no reconeixen  que el President Companys fou assassinat per les forces d’ocupació, amb un judici militar sumaríssim sense cap garantia. Tal com s’ha dit des del 1714 i com deia un reconegut feixista espanyol, Gonzalo Torrente Ballester, quan s’oposava a que els Papers de Salamanca, espoliats en els primers temps de l’ocupació franquista de Barcelona,  tornessin  a Catalunya, “tots aquests esdeveniments formaven part del Justo derecho de conquista”. Cal que tots tinguem sempre clar com les tropes franquistes varen ocupar Catalunya fa 74 anys!

Per cert, que en el Racó del Xerraire de demà al matí a la Vila Olímpica de Barcelona, també farem sonar la veu de Macià en aquella ocasió històrica.


I ara l’article:

Esborrat pel franquisme


La Comissió de la Dignitat restitueix el monument d'homenatge a la República destruït pels militars


Una fotografia que va estar dècades perduda ajuda ara a descobrir què deia la inscripció original del 1933


13/04/13 02:00 - barcelona - Sergi Picazo

Monument a la proclamació de la República, situat a l'antena de ràdio del Tibidabo,

fotografiat als anys 30 Foto: COMISSIÓ DE LA DIGNITAT - FONS ARGELERS email protegit


Una fotografia feta als anys trenta, perduda durant 80 anys, ha servit ara per restituir el monument a la proclamació de la República a la muntanya del Tibidabo. Era un homenatge senzill, poc grandiloqüent, situat al peu de l'antena de ràdio de Barcelona. La placa, en pedra, afirmava: “Des d'aquesta antena Francesc Macià deia al món que Catalunya esdevenia República.” La frase i la disposició de les lletres originals es van trobar de manera casual en una de les milers de fotografies trobades en l'anomenat fons d'Argelers. El franquisme, amb el seu odi contra els republicans, havia esborrat la reivindicació just després de la Guerra Civil. Des d'aleshores pocs coneixien què deia exactament aquest monument a la República Catalana.

La Comissió de la Dignitat, però, va adquirir recentment aquestes fotografies i va proposar a l'Ajuntament de Barcelona restituir la frase exacta. L'associació presidida per Josep Cruanyes va adquirir per 7.500 euros, recollits gràcies a la solidaritat dels seus socis, un fons fotogràfic de la Guerra Civil a Catalunya que havia sortit a subhasta a internet. Es tractava d'un miler de negatius conservats en tres caixes per la família d'un militar francès que va servir als camps de refugiats el 1939. Es desconeix l'autor de les imatges. Entre les milers de fotos, hi havia la de l'antena del Tibidabo. Probablement va ser feta al llarg dels anys trenta, però es desconeix la data exacta. “Va ser una troballa casual i oportuna que ens va omplir d'emoció”, expliquen des de la comissió.

Aquest diumenge 14 d'abril, aprofitant l'aniversari de la República, la Comissió de la Dignitat reinaugurarà el monument en un acte popular i obert com a homenatge i recordatori als catalans que el 1931 van lluitar per la democràcia als carrers i places de Barcelona. L'entitat convida els ciutadans a fer-hi una ofrena d'una flor. La Comissió de la Dignitat havia plantejat a l'Ajuntament de Barcelona la restitució a l'estat original de diversos monuments de la ciutat que havien estat mutilats per la dictadura franquista.

Mutilació franquista

“Enteníem que era un acte de justícia restituir a l'estat original les dedicatòries mutilades el 1939 pel franquisme, en ser ocupada Catalunya”, explica un satisfet Josep Cruanyes. La iniciativa, segons l'entitat, va ser “ben acollida” per la regidoria de Cultura de Barcelona i de seguida es va començar a treballar en la restitució. A l'acte hi serà el tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana.

El primer dels monuments que es restitueix serà aquest, erigit el 14 d'abril del 1933 al Tibidabo, al peu de l'antena de Ràdio Barcelona. Posteriorment, se'n reformaran alguns més encara per definir. L'obra, que va ser dissenyada per l'arquitecte Nicolau Rubió i Tudurí, es compon d'un relleu de bronze de l'escultor Àngel Tarrac i una inscripció dedicada a la proclamació de la República. La figura va quedar però el text de la placa va ser esborrat pels militars i el van substituir per una afirmació que no tenia res a veure amb la política i la República: “EAJ1 Ràdio Barcelona, la primera emissora d'Espanya.”

L'entitat memorialista descobrirà la nova inscripció i farà sonar l'enregistrament de la proclamació de la República amb la veu del president Francesc Macià, emès aquell 14 d'abril del 1931 pel mitjà més modern de l'època: la ràdio.

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada