dimarts, 9 d’abril del 2013

09/04/13. Bauzá anuncia que els llibres de text estaran en 'balear' el proper curs.

Benvolguts,

En el Vilaweb d’avui hi trobo aquesta trista notícia: Bauzá anuncia que els llibres de text estaran en 'balear' el proper curs.
I m’esgarrifo. En la Dictadura franquista (del 1936 al 1975) el genocidi de la llengua era evident. El català no existia. En aquesta Democràcia franquista actual, des del 1976, el genocidi continua existint, però de forma més subtil.
Al principat, varem crear la immersió lingüística fa 30 anys i ha funcionat amb totes les traves dels unionistes del PP, del PSOE, de C’s, de CCC, etc. Tots aquests enemics, ajudats pels diferents governs espanyols, pel TSJC, pel TS, pel TC, pel TOP, no han aconseguit més que 14 famílies sobre 60.000 demanessin aquest any un ensenyament personalitzat pels seus fills. No és un èxit total però s’hi acosta.
Al País Valencià varen definir la seva llengua com valencià. I varen usar el mot en l’Estatut, varen fer que els successius Gobiernos espanyols els seguissin el joc i ara l’Estat diu que a Espanya hi ha 5 llengues: castellà, català, valencià èuscara i gallec. Han intentar durant 30 anys d’inventar-se la seva gramàtica “valenciana” i per això varen fins i tot crear-se una Acadèmia de la Llengua Valenciana. Finalment per aquest cantó no varen reeixir, però no varen aconseguir fer una immersió lingüística com a Catalunya i a les Illes i ara tenen dues línies en les escoles i instituts, una en valencià (català amb les variants pròpies del valencià) i una en castellà, com a Euskadi.
A les Illes des del primer moment varen definir, malgrat el Sr. Cañellas, la seva llengua com català. I així consta en l’Estatut. Hi havia també immersió lingüística, les institucions catalanes i illenques col·laboraven des del punt de vista cultural i tot marxava força bé. Fins que va arribar el Bauzà, de l’escola de l’Aznar i la FAES i amb tot el suport espanyol. Aquest senyor(?) està perpetrant el que mai no es podia imaginar: ha anat destruint la feina feta, l’ha anat ribotant sistemàticament, fent lleis i normes que fan el català cada cop menys necessari, ha tancat emissores de radio i televisió, desprestigiant el català, fent-lo innecessari per la funció pública, etc. Des de fa dos anys s’han llençat a l’atac de l’escola. Però l’escola es resisteix tant com pot. Han fet enquestes sobre com volien els pares que eduquessin els fills (en català o en castellà) i han fracassat estrepitosament.
Ara ataquen la base de la llengua i anuncien que els llibres de text estaran en balear (una llengua dispersa com ells mateixos diuen i sense gramàtica) el proper curs.
Des de Catalunya ens preguntem per quina serà la reacció de les institucions, ajuntaments, partits, associacions culturals illenques, per aquest darrer atac. També ens preguntem si les institucions i partits catalans reaccionaran, faran pinya i protestaran per aquest atac feixista. Crec que la Consti diu explícitament que les “altres” llengües de l’estat seran objecte d’especial ajut i protecció. Què faran els partits espanyols davant d’aquesta penúltima agressió a la llengua?  Protestarà el Sr. Wert? Protestarà el Sr. Rubalcaba?
Els nostres enemics ho tenen ben clar: divide et impera deien els romans (divideix i venceràs). Nosaltres ho sabem, els lingüistes, filòlegs, romanistes, també, i ells també però fan veure que no:
 

El català és una sola llengua a tot el domini lingüístic, des de Fraga a Maó i des de Salses a Guardamar!

 I ara la trista notícia:

09.04.2013
Bauzá anuncia que els llibres de text estaran en 'balear' el proper curs

El Círculo Balear es mostra satisfet perquè 's'acabarà amb la pancatalanització' a l'escola
El president del Govern, José Ramón Bauzá, ha anunciat que els llibres de text estaran disponibles en 'balear', amb les seves variants en mallorquí, menorquí i eivissenc, per al curs 2013-2014, segons ha explicat la Fundación Círculo Balear (FNCB), després la reunió amb el cap de l'Executiu autonòmic. 

El president de FNCB, Jorge Campos, ha informat en un comunicat que així s'acabarà amb la 'pancatalanizació en els llibres de text' i s'ha mostrat 'relativament satisfet' ja que les 'solucions plantejades' per l'entitat han estat acollides, en part, pel Govern en comptar amb 'el compromís personal' de Bauzá. 

Sobre les garanties de la lliure elecció de llengua, tant Bauzá com el conseller d'Educació, Rafel Bosch, han explicat que el nou decret de matèria lingüística 'elimina la possibilitat que els consells escolars dels centres educatius triïn el repartiment d'assignatures a impartir en cada llengua oficial, de manera que es recollirien part de les al·legacions de la Fundación, segons han explicat en un comunicat. 

Des de FNCB han detallat que matèries amb més càrrega lectiva com el coneixement del medi o matemàtiques s'impartiran en la llengua d'elecció dels pares de la mateixa manera que la resta de matèries, de manera que les dues llengües oficials siguin vehiculars a més d'introduir l'anglès a les àrees no lingüístiques. 

A més, també s'ha tractat del suposat 'adoctrinament pancatalanista' i segons han explicat, Bauzá ha explicat que amb la nova llei de símbols, que està a punt d'aprovar-se, es regularan aquestes situacions sancionant els infractors. 

Campos ha declarat que 'la reunió ha anat millor del que esperava' ja que 'si el que ens han traslladat és veritat i es complirà durant l'actual procés d'escolarització perquè s'apliqui en el pròxim curs, és un pas molt important per acabar amb l'actual immersió lingüística i amb l'adoctrinament pancatalanista en l'educació'. 

Per a Campos, 'és un èxit sense precedents que s'hagi de complir amb una històrica reivindicació' de la seva entitat, com és que els alumnes puguin estudiar en 'balear', ja que 'l'actual situació surrealista i antipedagògica' perquè els ciutadans 'no poden escolaritzar als seus fills en cap de les dues llengües maternes, ni en espanyol ni en balear'. 

El president de Círculo Balear ha avançat que es mantindran vigilants 'per comprovar que les mesures anunciades per Bauzá es porten a la pràctica en els pròxims mesos, perquè, 'desgraciadament', el seu Govern els 'té acostumats a tot el contrari'. 

'Bauzá sap que nosaltres no exigim res que no sol·liciti la majoria dels ciutadans que han votat el PP, i que, si segueix com fins ara, la propera legislatura seran a l'oposició', ha afegit. 
 

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada