dijous, 21 de febrer del 2013

21/02/12. Constitucions

Benvolguts,

Avui al Congreso el Rajoy ha citat una vegada darrere l’altre que està disposat a parlar de tot sempre que tot es basi i tingui com a límit la sacrosanta Constitució.

Només cal respondre-li que els catalans, així com també els aragonesos, els valencians, els mallorquins, els sicilians, etc, ja tenien les seves legítimes Constitucions des dels segles XIII i XIV, que el primer Borbó Felip V de Castella va liquidar per la força de les armes entre el 1709 i el 1714, després d’haver-les signat i acceptat entre 1701 i 1705 a cada un dels països de la Confederació. Catalunya i els altres països de la Confederació van ser integrades al Regne de Castella el 1714, “per justo derecho de conquista”.

També Catalunya tenia la seva Constitució (Estatut) del 1932, que va ser liquidada per les forces rebels del general Franco per la força de les armes el 1939. El general Franco com a militar havia jurat la seva fidelitat a la República i recordem-ho, va fer un Alzamiento el 1936 dient que amb aquell Alzamiento pretenia defensar la República i per tant l’Estatut de Catalunya del 1932.

La victòria franquista el 1939 va fer que   Catalunya fos integrada al nou Estat Feixista espanyol pel “justo derecho de conquista”.

Per tant el tema de les Constitucions és sagrat en països democràtics però en canvi és paper mullat davant la força de les armes
 

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada