dimarts, 14 d’agost del 2012

14/08/12. JSCamardons. Comentaris llibre Català a la carta

Benvolguts,

El Jordi Soler i Camardons és un escriptor, filòleg i sociolingüista català i es mou com tots nosaltres en els ambients independentistes. El vaig conèixer fa un parell d’anys, en alguna reunió o manifestació o Assemblea, però no recordo exactament on (el 30 s’abril del 2011 en la Conferència Nacional per la Independència?).

Avui comenta un llibre de David Vila que sembla interessant, "Català a la carta"(Setzevents Ed.).

En el llibre s’hi troben una sèrie de conceptes relacionats amb la llengua, força entenedors pels profans:
·         timidesa lingüística
·         poliglotisme passiu
·         esclavatge lingüístic
·         cinc graduacions en els hàbits lingüístics
 
Paga la pena llegir-lo i sobretot ens ha de servir en les nostres relacions lingüístiques per tenir la voluntat de posicionar-nos sempre en el cinquè graó, a la cúspide de la piràmide!

CATALÀ A LA CARTA

dilluns, 13 d'agost de 2012 

 JSCAMARDONS

El plantejament de David Vila a "Català a la carta"(Setzevents Ed.), -on té l'encert d'inventar-se el concepte "timidesa lingüística", malura que afecta a una majoria de població- és una mica holístic: escolta una entrevista a l'Ibrahimovic en què l'entrevistador parla en català i el futbolista en italià o observa la Guerra de les Galàxies i hi escolta Han Solo parlant sempre en anglès (o en català doblat) i a en Chewbacca que li contesta en wookie, sense cap problema, i hi sap veure la gran aposta pel que Delfí Dalmau en deia poliglotisme passiu (vegeu el llibre D.Dalmau, Poliglotisme passiu editat a Voliana Edicions). Demostra que en actituds lingüístiques l'ordre dels factors sí altera el producte i per tant proposa que sempre comencem en català si volem tenir l'opció de poder continuar en català.

Ens explica que hi ha moltes raons per parlar només en català a casa nostra; fa una útil DAFO de la llengua catalana que jo vaig aprofitar per al llibre i l'exposició "Realitat i vitalitat de la llengua catalana"; parla del Ramadà i enlloc de caure en tòpics negatius ens engalta una gran veritat: "un dels prejudicis lingüístics més recurrents que ens cal trencar és el que ens fa pensar que el català per als nouvinguts, un problema afegit", al contrari: parlar en català els obre portes, i ho saben els qui ho fan; parteix de la piràmide de Maslow per proposar cinc graduacions en els hàbits lingüístics:

·         coneixement sense ús,
·         ús reactiu de les persones que només parlen en català amb aquell que els el parla;
·         ús proactiu submís de la majoria que usa el català d'entrada però que es passa a l'espanyol per qualsevol motiu;
·         í finalment hi ha l´ús proactiu fidel dels que practiquen la lleialtat lingüística però sovint ho viuen amb una sensació d'angoixa.

Per a aquests parlants i per a tothom proposa el cinquè graó a la cúspide de la piràmide:

·         l'ús assertiu: quan parlem sempre en català però disposem també dels recursos per fer-ho amb total comoditat, sense angoixes ni pors.

Entre parèntesi: un amic meu de l'Uruguai, l'Eduard Viana, fa trenta anys que viu a Catalunya i em diu que darrerament sempre s'ha de justificar per parlar en català davant de catalanoparlants. Aquesta gent no compleix ni l'ús reactiu! Són esclaus lingüístics!

David Vila és un dinamitzador lingüístic amb aquella lucidesa mental que fa que pugui aprofitar qualsevol tema per explicar de manera entenedora les raons de la consciència i la lleialtat lingüística. El llibre paga la pena des del pròleg de Ferran Suay que parla de la fatiga del catalanisme i de la voluntat d'extermini contra el català i contra els Països Catalans per part de (S)pain. Explica que cal no caure a la trampa d'un marc únic per accedir a la realitat social que vivim, i per això ens és tan útil la manera d'enfocar la realitat de l'autor, començant per delimitar tres perfils de possibles lectors:

·         els amants del català que volen disposar de recursos per utilitzar la llengua en més situacions i fer-ho amb més comoditat;
·         els que el fan servir amb normalitat però que volen implicar-se activament en les reivindicacions lingüístiques
·         i els que simplement volen saber-ne més.

Llibres com aquest o com el meu "Sociolingüística per a joves del segle XXI" (algú ho havia de dir) haurien de llegir-los els joves catalans ja a l'institut per aprendre a ser assertius (adj. [LC] Afirmatiu ) i per viure en normalitat en la nació catalana independent.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Holisme

http://ca.wikipedia.org/wiki/An%C3%A0lisi_DAFO

Informa:BLOCSMESVILAWEB.CAT


Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada