dimecres, 18 de juliol del 2012

18/07/12. Un violí desafinat

Benvolguts, 

Fa un parell de dies vaig comentar amb ironia i una certa crueltat que l’Albert Sánchez Piñol, escriptor català de molt èxit i molt traduït, s’havia passat al castellà en la seva darrera novel·la que sortirà aquesta tardor. Sembla que aquest senyor es posa la bena abans de la ferida i com a possible desgreuge avant la lettre, va fer un penós article a l’ARA del dissabte passat de títol Els bojos del violí. Tot està explicat i comentat en el Bloc:


 En casos com aquest cal prendre partit: Estàs d’acord amb el Sánchez o no! No hi ha mitges tintes com ell defensava a l’article de l’ARA!

M’ha agradat que la meva opinió sigui compartida pels comentaris que ha generat i continua generant l’article. Com a mostra la carta a la bústia de l’Avui de Tessa Calders i Artís, de nissaga doblement coneguda. L’autora és força més cruel del que vaig ser jo

Un violí desafinat


18/07/12 - TESSA CALDERS ARTÍS email protegit

Sánchez Piñol ha decidit passar-se a l'espanyol. Ja és prou gran. A parer meu la seva decisió és lamentable, no en tenia cap necessitat. Ha venut milers de llibres, se li han traduït a una gran quantitat d'idiomes i ha estat merescudament reconegut pel públic i la crítica. Que el vehicle d'expressió d'un escriptor d'alta volada sigui el català és fonamental per al prestigi i la internalització de la nostra llengua. Sánchez Piñol ho veu d'una altra manera i La Campana li fa de comparsa. Què hi farem!

El que és més sorprenent és que l'escriptor vulgui justificar amb arguments antics, tronats i de poc pes la seva decisió. L'altre dia deia que feia un pas endavant, potser es pensa que és el primer que ha malbaratat la seva trajectòria. Ni és el primer ni malauradament serà el darrer. D'altra banda, el seu article publicat a l'Ara (dissabte 14 de juliol) grinyola com les cordes malmeses d'un violí. Tot això que defensa ho fan de manera constant el PP, Ciutadans i tots aquells que simulen desconèixer la nostra història.

No deu pas pretendre que aplaudim la seva relliscada i rodolem tots pendent avall?



Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada