dimecres, 6 de juny del 2012

06/06/12. Part final de la intervenció de l’Uriel Bertran a Can Felipa

Benvolguts,
Ens referim a la part final de la intervenció l’Uriel Bertran a Can Felipa en la conferència organitzada per SI sobre Els Pressupostos de l'estat propi que va ser explicada en la crònica d’ahir i en l’apunt del Bloc Reflexions.

L’Uriel Bertran va explicar-nos, de manera jocosa, la reunió que aquell mateix matí havien tingut amb el President Mas. Diu que s’hi havia reunit per parlar del Pacte fiscal, en la ronda de reunions del President Mas amb els líders de cada partit polític.

Ja sabem que el Pacte fiscal naixerà mort i pot seguir un camí semblant a la negociació de l’Estatut: L’Estatut va tenir un notable consens amb el PSC(PSC-PSOE) que es va afegir al consens de CiU, ERC i ICV. No sé si recordeu l’aquelarre dels partits catalans, excepte el PP amb la Manuela de Madre i tot, però que a l’endemà de presentar-lo a Madrid ja va ser torpedinat pel PSC(PSC-PSOE), votant en contra del que a Catalunya havien votat a favor.

Amb el Pacte fiscal resulta que en Mas té un mandat de CDC que comporta sortir de la LOFCA i la bilateralitat conseqüent. També té l’oposició sagnant d’UDC que no vol tocar res. En les negociacions amb PP i PSC(PSC-PSOE) aquests intentaran rebaixar el llistó fins a nivell del terra. El compromís és crític, a més sabent que el PPC a Madrid farà en aquest cas el mateix que el PSC(PSC-PSOE) havia fet en la negociació de l’Estatut. I el PC estatal ni es molestarà a mirar-s’ho i passarà el corró. Vegi’s acudit del FER: 

L’Uriel va explicar que el plantejament que fins fa uns mesos havia tingut Solidaritat, en solitari, pel que respecta al Pacte fiscal havia quedat ampliat per la moció presentada no fa gaire per SI al Parlament i aprovada per CiU, ERC i SI que establia que si el Pacte fiscal fracassava a Madrid el Govern encetaria el camí de l’Estat propi. En la conversa amb en Mas l’Uriel li va dir que si CiU plantejava a Madrid el Pacte fiscal, SI li donaria suport, amb una condició que era que CiU mantingués el mateix objectiu o sigui l’estat propi. En Mas va dubtar i va dir que en cas de rebuig la seva idea era proposar aleshores a Madrid la Hisenda pròpia i que els catalans, si volien, paguessin els seus impostos a l’Agència Tributària Catalana (ATC). L’Uriel va respondre-li que hi havia una gran contradicció en aquest plantejament ja que si l’objectiu de Mas era que no hi hagués una fractura social i C’s, el PP i el PSC(PSC-PSOE) proposaven als seus votants que paguessin a l’Agència Tributària Espanyola (ATE) al mateix temps que CiU, ERC i SI proposaven als seus que paguessin a l’ATC, el nyap era evident. I la divisió entre catalans també. I aleshores l’Uriel li va dir al Mas: I no és més senzill plantejar la independència? En Mas s’ho va rumiar i va respondre: I com ho faríem? L’Uriel li va parlar de la Llei d’Independència, del Pacte amb Europa, buscant aliats estratègics, convencent-los que una Catalunya independent els reportaria beneficis logístics amb el Prat i els ports de Catalunya junt amb el Corredor Mediterrani i la potència industrial catalana, explicant-los la qüestió del referèndum i de la internacionalització de la solució Estat propi. La conversa va acabar amb en Mas que li va dir a l’Uriel que n’haurien de continuar parlant...

A l’Avui a l’endemà va sortir la notícia de redacció següent:

Mas pregunta a SI com arribar a l'estat propi
El secretari general de Solidaritat, Uriel Bertran, va revelar ahir que el president de la Generalitat, Artur Mas, li va preguntar com s'ho faria la seva formació per arribar a l'estat propi. Tots dos dirigents van tenir aquesta conversa en la reunió que van mantenir per debatre el pacte fiscal. Bertran li va contestar que SI té clar el camí: la llei sobre la independència, que la cambra ja ha tombat en aquesta legislatura i que els solidaris tenen previst tornar a presentar. Aquesta norma té com a eix principal la negociació del govern català amb la comunitat internacional perquè es reconegui la independència. Mentre durin aquestes converses, es crearan diversos ministeris per anar posant els ciments de l'estat català. La Generalitat també impulsarà una campanya per difondre els beneficis de la sobirania plena perquè la societat s'hi involucri i es pugui guanyar un referèndum sobiranista, que seria el pas següent.
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/543477-mas-pregunta-a-si-com-arribar-a-lestat-propi.html
Recordeu que un reportatge de l’acte, en vídeo, abreujat, ens permet visionar els moments significatius de la sessió:
Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada