dimecres, 30 de maig del 2012

30/05/12. Jaume Barberà i Germà Bel parlen de Bankia

Benvolguts,

Ahir en el programa Singulars del Canal 33 en Jaume Barberà tenia citat l’economista i catedràtic Germà Bel per parlar d’infraestructures viàries, de ferrocarrils i aèries. Sembla que no tocava parlar d’infraestructures marítimes, ports, canals, etc. En Germà Bel és l’autor del llibre Espanya, capital París editat l’any passat que parla justament de les infraestructures esmentades. Tanmateix, degut a les darreres notícies de Bankia amb la seva nacionalització i l’estimació dels 1352€ (de moment) que cada ciutadà haurà de pagar per corregir el nyap en Jaume Barberà va dedicar el temps inicial a parlar-ne.

Com que ahir ja varem parlar a bastament tant de Bankia com de l’estructura bancària espanyola, us deixo la ressenya de l’explicació d’en jaume Barberà: Jaume Barberà posa en evidència el femer espanyol.

Com que el tema Bankia i el tema possible imminent fallida d’Espanya no era el previst com a principal s’hi varen dedicar els primers cinc minuts de programa que són justament els que la ressenya explica. En Jaume Barberà no té pels a la llengua i va parlar molt clar. Llegiu-vos la ressenya, assimileu els números, el que fins ara està previst de dedicar a Bankia equival a les prestacions d’atur de tots els aturats espanyols durant un any, o és l’equivalent a l’espoli fiscal que un any rere l’altre patim els catalans. Espanteu-vos amb la darrera cita: que els Bancs espanyols necessiten una injecció de 125.000 milions de dòlars (4 vegades més del que s’ha destapat fins ara de Bankia)...

Amb el que es demostra que a Espanya tothom roba i que no hi ha cap mena de transparència. El Congreso espanyol va rebutjar que es creés una comissió d’investigació sobre l’afer Bankia, perquè tots, PPs i PSOEs hi estan emmerdats fins el coll, amb Bankia i amb tots els altres bancs i caixes en fallida. I ho van passar al Senat que ho debat avui.

Pel mateix motiu ningú ha volgut portar als tribunals als gestors d’aquestes empreses en ruïna. Només un grapat de feixistes agrupats amb el nom Manos Limpias s’hi ha llençat.  

Per què no ho ha denunciat algú altre abans?

 30 de maig de 2012 05:00 h

Jaume Barberà posa en evidència el femer espanyol

·         L’Espanya de la fatxenderia ens ha portat al desastre a una situació límit que pagaran fins i tot els nostres nets
“Bankia, la gran caixa d’Aznar, Aguirre, Gallardón, Zaplana, Camps, Olivas, Blesa, Rato, i altres, és a dir PP pur i dur, ha estat nacionalitzada, les accions no valen res i els accionistes minoritaris ho perdran gairebé tot. La broma costarà 1.352 euros als que paguem impostos i seguretat social, als contribuents, als que patim les retallades als desnonats i als aturats”. “l’Espanya de la fatxenderia i del nosaltres més, necessita ser salvada amb els diners de tots”. Així va iniciar Barberà la presentació del programa Singulars d’ahir, amb un relat sense embuts va deixar de banda el “políticament correcte”, i va a tornar a donar exemple del que hauria de ser la televisió pública.
El periodista va explicar el desastre de Bankia assegurant que els 4 bilions de pessetes (per què encara hi ha qui parla en pessetes? la solució en l’acudit de l’ARA), que costarà de moment el rescat, són equivalents al 2.35% del PIB d’Espanya, als pressupostos del 2012 de tot un país com Catalunya, o a un any de prestacions d’atur de l’estat. També assenyalà que abans de ser nacionalitzada Bankia pretenia repartir 150 milions d’euros de dividends als accionistes i pagar plusos i bons als seus gestors. Rodrigo Rato va dir que Bankia tenia 300 milions d’euros de beneficis i “era fals, mentida”, en realitat el forat era de 4000 milions, el que és un suposat frau. La justícia, continuà Barberà, de moment calla amb Bankia mentre dicta desnonaments. I el PP no vol fer ni una comissió d’investigació. Barberà va reclamar que cal investigar tots els comportaments que puguin tenir rellevància penal, perquè hi ha alarma social i cal saber si hi ha responsabilitats de tipus administratiu, tributari, comptable o societari.

Sobre el paper del banc d’Espanya, Barberà es demanà si en realitat el gran regulador dormia, “la llarga mà de la banca en connivència política volia comprar temps”,todo se andará, el totxo no baixaria tant, i els fantasiosos brots verds ho arreglaran tot”, “mentida”. Per continuar “nosaltres no en som culpables”, treballadors, botiguers, autònoms, emprenedors, jubilats, i ciutadans que es juguen el patrimoni, i en alguns casos la vida, per no tancar les seves empreses, no són culpables. “Ho són els gestors d’aquestes entitats financeres, d’aquests casinos, i els polítics que ho han premés”. A més, ells són els únics que no paguen res, al contrari, ex directius de caixes han rebut fins ara més de 100 milions d’euros en conceptes d’indemnitzacions. I sobre el paper dels polítics? El periodista posà l’exemple de Bankia;
1 de cada 50 treballadors era polític.
Per acabar la introducció i donar pas al convidat, Germà Bel, el director del programa va explicar que un informe confidencial fet per analistes de la Citi de Londres, que s’envia a grans inversors internacionals, i que es va conèixer divendres passat, deia que Espanya és solvent però que els Bancs necessiten una injecció de 125.000 milions de dòlars. En l’informe es deia que Espanya ha de demanar ajuda, amb orgull o sense i quan més aviat millor, i el titular era: no confiem en vosaltres, ni en vostè Sr. Mariano Rajoy. Vist així, Barberà conclou que “la fatxenderia ens ha portat al desastre a una situació límit que pagaran fins i tot els nostres nets”.


 En el meu proper apunt parlarem de la resta del programa Singulars que explicava els trens sense passatgers, els aeroports sense avions i les autovies sense cotxes...


Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada