dimecres, 23 de maig del 2012

23/05/12. Espanya és una broma. Espanya és una deformació grotesca d'Europa

Benvolguts,

Us copio una notícia del directe.cat i hi afegeixo un comentari relacionat amb les expressions d’en López Tena. La meva conclusió és que segons el seu criteri Espanya és una broma, i segons el d’en Valle Inclan, que faig meu i que ja he expressat repetidament, Espanya és una deformació grotesca d’Europa.


Notícia:

'Espanya és una broma'


22 de maig de 2012

El diputat de Solidaritat Catalana, Alfons López-Tena assegura que 'el Regne Unit és una democràcia i el regne d'Espanya és una broma'

En una conferència organitzada per la London School of Economics a Londres, el diputat de Solidaritat Catalana per a la Independència (SI), Alfons López Tena, ha carregat contra l'estat espanyol i ha explicat que, malgrat són "el mateix tipus de votació", el referèndum escocès i el català són processos desiguals. Bàsicament, ha dit, pel paper que hi juguen els seus respectius estats: "Espanya prohibeix a Catalunya anar a les urnes", a diferència del suport que l'estat britànic dóna als escocesos "per a decidir el seu futur". El diputat ha afirmat que Espanya "no vol altra cosa de Catalunya que manar i robar". "El Regne Unit és una democràcia i el regne d'Espanya és una broma", ha sentenciat.



Comentari (ja publicat el 23 de juliol de l’any passat):

Permeteu-me una disgressió:

En una entrevista per ràdio al violinista Gerard Claret li fou preguntat sobre les peces de música que més li agradaven i va respondre: Si hagués de triar un sol compositor triaria Bach, si hagués de triar una sola peça musical al mon triaria la Partita  #2 en Re menor de Bach i si hagués de triar un moviment d’aquesta peça triaria la Xacona!

Doncs de manera semblant si jo hagués de triar un autor teatral triaria Valle Inclán, si hagués de triar una peça de teatre triaria Luces de Bohemia i si hagués de triar una escena seria la número 12 que conté la frase: «España es una deformación grotesca de la civilización europea.».

Permeteu-me que us ampliï una mica qui és Valle Inclan i el context de l’obra i de l’escena: Valle Inclán (1866-1936), nascut a Vilanova d’Arousa, és el creador de l’esperpent que es basa en la deformació sistemàtica de la realitat. Luces de Bohemia és una peça teatral que va crear Valle Inclan el 1924 i que no fou representada a Espanya fins el 1970... És la primera obra que Valle anomena esperpent. Max Estrella poeta cec, vell, malalt i pobre de solemnitat s’arrossega pels carrers de Madrid acompanyat del seu deixeble tant vell i pobre com ell de nom Don Latino de Hispalis. En l’escena 12, que és la culminant de l’obra Max Estrella i Don Latino estan tornant a casa de matinada. Tots dos estan completament embriacs. Max es queda ajagut a l’entrada de la casa a punt de morir-se. En les seves disquisicions etíliques,  Max defineix la teoria de l’esperpent. En aquesta escena també es fa una crítica d’Espanya (per això m’agrada). Don Latino abandona el cec Max, que s’està morint, en el portal i abans d’anar-se’n li roba la cartera:
-        DON LATINO.- ¡Estás completamente curda!
-        MAX.- Los héroes clásicos reflejados en los espejos cóncavos dan el Esperpento. El  sentido trágico de la vida española sólo puede darse con una estética sistemáticamente deformada.
-        DON LATINO.- ¡Miau! ¡Te estás contagiando!
-        MAX.- España es una deformación grotesca de la civilización europea.
-        DON LATINO.- ¡Pudiera! Yo me inhibo.
-        MAX.- Las imágenes más bellas en un espejo cóncavo son absurdas.
-        DON LATINO.- Conforme. Pero a mí me divierte mirarme en los espejos de la calle del Gato.
-        MAX.- Y a mí. La deformación deja de serlo cuando está sujeta a una matemática perfecta. Mi estética actual es transformar con matemática de espejo cóncavo las normas clásicas.
-        DON LATINO.- ¿Y dónde está el espejo?
-        MAX.- En el fondo del vaso.
-        DON LATINO.- ¡Eres genial! ¡Me quito el cráneo!
-        MAX.- Latino, deformemos la expresión en el mismo espejo que nos deforma las caras  y toda la vida miserable de España.

No ho trobeu genial?
El llibret de l'obra de teatre Luces de Bohemia el podeu trobar a: http://www.revistakatharsis.org/luces_bohemia.pdf



Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada