diumenge, 8 d’abril del 2012

08/04/12. La deslleialtat institucional de Madrid amb la colònia del nordest

Benvolguts,

Mirar-nos les coses amb una petita perspectiva fa veure-les molt més clares. Per exemple, repassem que van dir els nostres polítics i opinadors del deute d’Espanya amb Catalunya, just fa una setmana, dos dies abans que el Gobierno de España els tirés tota la botifarra per terra.

L’Avui ensenyava el Cost de la deslleialtat i dels deutes de l’Estat afegit als deutes de Deslleialtat institucional. Els números estan molt clars. Copiem dos articles d’Exearte i de Marc Bataller. En el d’Exearte hi ha els detalls de tot el que l’estat deu a Catalunya, fent omissió del deute històric acumulat de 200.000 milions d’euros pel dèficit fiscal crònic que des de sempre ha patit Catalunya. En el de Bataller explica que el govern català està tant acollonit que no esmenta el Dèficit fiscal en la reunió Mas-De Guindos. Ni el Pacte fiscal, ni el Concert econòmic...



I des de la perspectiva, un cop han presentat els Pressupostos es veu que el Gobierno es continuarà pixant a la boca del Mas, del Mas-Colell, del Duran i Lleida i de la Joana Ortega. I per extensió de tots nosaltres, com ja era absolutament previsible, però cal dir-ho i repetir-ho sense parar. Què en diran a partir d’ara totes aquestes patums de la Transició Nacional, del Pacte Fiscal, del Concert Econòmic i de l’Estat Propi? I són tant llondros que es pensen que en trauran res renegociant el que ja estava negociat deu cops? És que tornaran de Madrid amb la fatxenderia a la que ens tenen acostumats els nostres polítics: Pujol, Montilla-Carod-Saura, i ens diran que és el millor acord del mon, que no són engrunes sinó pans sencers. I el que és més fotut és que pot ser que s’ho creguin ells mateixos, desgraciats i botiflers!

Com que l’autonomia que ens cal és la de Portugal, dissolguem el Parlament, convoquem eleccions, que Solidaritat, Esquerra (ara ERC un altre cop) i CiU portin en els seus programes declarar la independència si arriben a 68 escons i veureu amb l’alegria que el poble, que de vegades o potser sempre és més llest que els seus governants, decideix (amb alegria que diu el Mas del Polònia!).



I ara els articles que ha servit d’estímul per aquesta entradeta:

11.000 milions impagats


·         La Generalitat estima que aquest any pagarà 2.428 milions per decisions preses a Madrid L'Estat li deu 8.605 milions que encara no tenen calendari de retorn


28/03/12 - BARCELONA - Odei A.-Etxearte email protegit

El govern acumula un impagament de l'Estat d'11.034,3 milions d'euros. El govern d'Artur Mas estima que les decisions i actuacions de l'executiu espanyol li costaran 2.428,9 milions enguany i a aquesta xifra s'hi afegeixen els antics deutes pendents, que ascendeixen a 8.605,4 milions. Així ho recull un informe elaborat pel gabinet de Mas a què ha tingut accés aquest diari, titulatCompliment del principi de lleialtat institucional. Anàlisi de la legislació estatal que incrementa la despesa a Catalunya. L'estudi calcula, d'una banda, l'impacte negatiu que tenen sobre les arques catalanes les decisions estatals. De l'altra, compila els antics deutes en infraestructures, salut o derivats de l'Estatut. La suma global és esfereïdora: equival a un terç del que gastaran aquest any tots els departaments de la Generalitat.




Un llarg rosari de decisions de Madrid comprometen el govern a fer noves despeses. La llei de la dependència, per exemple, va obligar l'any passat a la Generalitat a fer un sobreesforç de 235 milions. Per la de l'avortament va finançar fins a 70 milions en anticonceptius d'última generació. La Moncloa hauria d'haver compensat el cost de la despesa addicional que aquesta i altres normes van tenir per a Catalunya. Però no ho va fer, encara que el principi de lleialtat institucional està recollit en la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes i a l'Estatut.

Converses amb Madrid

El Consell de Ministres aprovarà divendres el pressupost de l'Estat i l'executiu de Mas continua negociant la inclusió d'alguns d'aquests deutes, com ara els 219 milions en infraestructures. En l'informe, però, l'executiu també enumera comportaments estatals que li dificulten el pagament dels serveis públics. Recorda, per exemple, que no pot emetre deute a llarg termini sense tenir l'autorització expressa de Madrid, i subratlla que el repartiment de la flexibilització del dèficit –més laxa per a l'administració central i més estricta per als territoris– “condemna Catalunya” a fer un sobreesforç de 400 milions. La Generalitat remarca igualment el perjudici que pateix per la lenta negociació dels traspassos de competències.

LES XIFRES


78,5 milions d'euros

és el cost dels desplaçats no compensat pel fons de cohesió sanitària que assumeix Catalunya.

90 milions deixa de recaptar la Generalitat

pel decret llei d'actuacions per fomentar la creació d'ocupació del 2010.

16 noves lleis, decrets i actuacions

de l'Estat carreguen de despesa extra la Generalitat des del 2009.



Notícies relacionades













De Guindos descarta el pacte fiscal a curt termini


·         El ministre manté que primer ha de créixer l'economia i després ja s'estudiarà el concert


·         Es va reunir amb Mas però no van parlar de finançament


·         Els hispanobons podrien ser una realitat al juny


28/03/12 - BARCELONA - Marc Bataller email protegit

El pacte fiscal, de moment, desat en un calaix. Aquesta és la intenció del govern espanyol segons va expressar ahir el ministre d'Economia, Luis de Guindos, durant una conferència amb els empresaris de l'Associació per al Progrés de la Direcció (APD) a Barcelona...

De Guindos també va destacar que els pressupostos dels dos propers anys seran molt “durs” des del punt de vista de la inversió en infraestructures, però es va mostrar convençut que l'economia espanyola millorarà. El portaveu de l'executiu, Francesc Homs, va treure importància a aquestes paraules: “Són un clàssic del PP”, va indicar...

Abans d'aquest col·loqui, el titular d'Economia i Competitivitat es va reunir amb el president Artur Mas, però no van parlar del concert econòmic, segons van assegurar les dues parts.








Joan A. Forès

Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada