dilluns, 5 de març del 2012

05/03/12. Google Earth corregeix nyaps en toponims dels carrers i llocs catalans

Benvolguts,

Alguna cosa s’arregla de tant en tant...

Recordeu com fa un parell de mesos Google Maps ens va sorprendre amb els topònims catalans traduïts d’un dia per l’altre, d’una manera infecte, al castellà. Hi ha un apunt al Bloc del 19 de desembre explicant el nyap. Semblava que se’n fotien! Havien traduït el carrer Josep Pla per José Placita (!) la Ronda de Dalt per Ronda de Arriba (!) i la Urbanització Fontpineda de Pallejà per Fuente Pinares!!! Vaig acabar la nota amb aquesta indignada frase:

Esperem que hagi sigut un error, que Google reaccioni amb rapidesa, que acomiadi inútils, o que el director general es faci l’Harakiri o el que sigui! I que s’excusi públicament! Està clar que haurà perdut molts adeptes amb aquesta matussera tergiversació.

Ara, no ho he comprovat, però sembla que s’ha resolt, almenys a Catalunya. El que no sé és si s’han excusat públicament, s’ha acomiadat els responsables o si el director s’ha fet l’Harakiri...

Llegim a Vilaweb:

Google Earth també corregeix els nyaps de carrers i topònims catalans

A mitjan desembre els usuaris de Google Maps van poder observar com en desapareixia el català, substituït per topònims traduïts esperpènticament a l’espanyol. Google, que, de primer, va atribuir l'error al proveïdor principal de dades cartogràfiques del Maps a Europa (TeleAtlas) i després va assumir-ne la responsabilitat, va anunciar a final de mes que ja havia resolt el cas. Però, com va comprovar el blocaire Marc Belzunces, en un altre programa de l'empresa, Google Earth, els errors hi han persistit fins aquest cap de setmana.

A Google Earth, efectivament, els carrers encara eren en espanyol, però Belzunces mateix ha comprovat que des d'ahir ja apareixen en català.

Cal matisar, tot amb tot, que els topònims i noms de carrer traduïts estrafolàriament a l'espanyol es van normalitzar, ajudant-hi la pressió del govern de la Generalitat sobre Google, especialment als mapes de Catalunya. Ara, en els casos del País Valencià i de les Illes, tant a Google Maps com a Google Earth encara hi ha errors i incoherències.
http://www.vilaweb.cat/noticia/3991758/20120305/google-earth-corregeix-nyaps-carrers-toponims-catalans.html


Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada