dissabte, 24 de desembre del 2011

24/12/11. Els tigres de paper

Benvolguts,
Preparant un comentari sobre l’apunt d’en Tardà sobre el reportatge sobre el rei, o més ben dit sobre l’irresponsable Emperador de l’Imperi Espanyol, que TV3 no ha emès, vaig cercar i retrobar les idees del llibret de Mao-Tse-Tung sobre l’imperialisme i els tigres de paper. Us presento les meves reflexions sobre el tema.

Mao-Tse-Tung el 1956 va editar un petit llibret de títol:
EL IMPERIALISMO NORTEAMERICANO ES   UN TIGRE DE PAPEL (Només he trobat la versió en castellà)
El llibret és un al·legat antiimperialista adreçat sobretot als sud-americans, en l’època d’apogeu de Mao-Tse-Tung, a mig camí entre la victòria a la guerra civil i la Revolució Cultural, encara que és de fàcil trasllat a altres lluites antiimperialistes. La tesi és la doble naturalesa de totes les coses del mon (la llei de la unitat dels contraris) inclosos els imperialismes que si són realment tigres, al mateix temps són tigres de paper o sigui que són poderosos però tenen febleses. Si Catalunya ha sigut una colònia de l’imperi espanyol i ho continua sent, pot ser que algunes de les reflexions antiimperialistes de Mao ens siguin útils. En fem uns tasts:
·         Todas las naciones oprimidas quieren la independencia. Todo está sujeto a cambio. Las grandes fuerzas decadentes tendrán que ceder el lugar a las pequeñas fuerzas nacientes. Las fuerzas pequeñas se transformarán en grandes, porque la gran mayoría de la gente exige el cambio. La fuerza del imperialismo norteamericano, que es grande, pasará a ser pequeña, debido a que el pueblo norteamericano también está descontento con el gobierno de su país.
·         El imperialismo norteamericano mirado por fuera parece un tigre, pero está hecho de papel y no aguanta un golpe de viento y lluvia. Pienso que Estados Unidos no es más que un tigre de papel.
·         Llegará el día en que el tigre de papel será destrozado. Pero no desaparecerá por sí mismo; para ello hace falta el golpe del viento y la lluvia.
·         En interés de la lucha contra el imperialismo norteamericano, los latinoamericanos de ascendencia europea deben unirse con la población indígena en los países donde la haya. Se puede, me parece, diferenciar a los blancos, de ascendencia europea, en dos partes: los dominantes y los dominados. Así, los blancos oprimidos podrán fácilmente acercarse a los indígenas, pues su situación es la misma.
·         En la lucha contra la opresión imperialista, ustedes y nosotros tenemos idéntica naturaleza; lo único que nos diferencia es la ubicación geográfica, la nacionalidad y el idioma. En cambio, somos diferentes por naturaleza de los imperialistas, y el solo verlos nos produce malestar.
·         ¿Para qué se necesita el imperialismo? No lo necesita el pueblo chino, no lo necesitan los demás pueblos del mundo. No hay necesidad de que exista el imperialismo.

I ara els meus comentaris:
A partir de la convicció que creiem que som una Nació, però que de fet som una Colònia oprimida per l’imperialisme colonial espanyol, podem analitzar alguns conceptes de Mao:
·         Se puede, me parece, diferenciar a los blancos, de ascendencia europea, en dos partes: los dominantes y los dominados. Así, los blancos oprimidos podrán fácilmente acercarse a los indígenas, pues su situación es la misma.
o   La semblança és evident: Els indígenes de Catalunya estem oprimits per l’Imperialisme espanyol, però també per les cinquenes columnes unionistes ubicades a Catalunya: PP, C’s, PSOE, UDC i segurament CDC. I en aquest cas, com diu Mao, cal distingir entre els blancs dominants (els aparells de partit) i els blancs dominats (els votants). Fins que aquests darrers no se n’adonin i se’n cansin i votin com els indígenes, que som nosaltres, els ciutadans independentistes de Catalunya pues su situación es la misma.
·         En la lucha contra la opresión imperialista, ustedes y nosotros tenemos idéntica naturaleza; lo único que nos diferencia es la ubicación geográfica, la nacionalidad y el idioma. En cambio, somos diferentes por naturaleza de los imperialistas, y el solo verlos nos produce malestar.
o   Una altra semblança evident: El Nacionalisme Espanyol és imperialista per naturalesa, el nostre nacionalisme no és imperialista. L’imperialisme espanyol ens causa un gran malestar!
·         Llegará el día en que el tigre de papel será destrozado. Pero no desaparecerá por sí mismo; para ello hace falta el golpe del viento y la lluvia.
o   Nova evidència. Podem sortir de la situació colonial si propiciem el golpe del viento y la lluvia!

I en conclusió, si el colonialisme es va acabar després de la segona guerra mundial amb l’emergència de nous estats on abans només hi havia colònies, si els imperialismes armats han hagut de recular a la Xina i al sud-est asiàtic, així com a l’orient mitjà i al Magrib, és per la doble naturalesa de l’imperialisme. Semblen tigres però són tigres de paper, sempre que hi hagi el golpe del viento y la lluvia!

En López Bofill va dir una frase molt encertada a la Convenció “La transició a la independència” del diumenge passat, que ja vaig citar però que també s’ha de citar en aquest article:
A Espanya no es practica l’Imperi de la Llei, sinó la Llei de l’Imperi!
I un cop assumida la nostra condició o naturalesa de colònia, cal reaccionar amb el golpe del viento y la lluvia! I assolirem la independència com desenes de nacions, moltes d’europees, l’han assolida després de la segona guerra mundial (vegi’s l’apunt No totes les democràcies són iguals! d’aquest Bloc del dia 22 de desembre)!


Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada