divendres, 5 d’agost del 2011

05/08/11. Òmium Cultural. CCN. Insubmissió

Benvolguts,
Quan Omnium va demanar, sense concretar encara, que es pensés en una mena d’objecció fiscal, molts varem pensar que aquesta missió havia de ser institucional i no només de la societat civil. En aquest document del Cercla Català de Negocis estan d’acord amb la premissa i hi aporten els seus valuosos arguments:
El CCN explica a Òmnium que és la Generalitat qui ha de fer insubmissió fiscal, no pas els catalans
El CCN ha volgut matissar la crida que ahir va fer Òmnium Cultural a demanar “ la independència fiscal” i, anant més lluny, a proposar la “insubmissió” en cas que aquesta independència no sigui possible. Concretament Muriel Casals, presidenta de l’entitat, va plantejar que si Catalunya no aconsegueix gestionar els seus impostos, “s'obri un 'compte públic' per a consignar-los i evitar el greuge fiscal”.
Ramon Carner, president del CCN creu que “no li podem demanar al poble català, que està esgotat per aquest espoli, que assumeixi el risc que comporta un tancament de caixes”. Ell manté que “el català que fa 40 anys que defensa Catalunya està cansat del conflicte. No es pot sotmetre a una prova molt més dura a una bona gent que altruïstament ja ho ha donat tot pel país”.
El president del CCN manté que és la Generalitat qui ha de liderar aquesta etapa i fer el primer pas: “És la Generalitat qui està escanyada, qui no té diners per fer front a les seves obligacions de pagament, és just, per responsabilitat amb tots els catalans, que sigui ella la que es planti davant Madrid”.
Ramon Carner recorda que el conseller d’Economia té sobre la taula, des de fa setmanes, un estudi que el Cercle va presentar el passat 8 de juny on plantejava a la Generalitat que faci servir l’Agència Tributaria Catalana com a caixa per a ingressar els impostos que paga a l’Estat. En total el Govern català ingressaria 3.315 milions d’euros, que són els diners corresponents al pagament de l’IRPF i a les quotes socials que paga a l’Estat del sector públic de la Generalitat. Un cop tingui els diners ingressats, la proposta del Cercle és que la Generalitat es cobri tots els diners que Catalunya necessita fins arribar al dèficit zero.
Ahir es va saber que la Generalitat, a més a més, haurà de retornar prop de 800 milions d’euros a l’Estat entre l’exercici actual i el vinent, quantitat que el nou finançament del territori espanyol va avançar a Catalunya en concepte de recaptació de l’IVA i l’IRPF dels anys 2009 i 2010.
D’altra banda, avui mateix, el secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol, no ha descartat l’objecció fiscal en cas que en un termini de quatre anys no s’assoleixi el concert econòmic. Pujol ha recordat que un 75% dels ciutadans s'han manifestat a favor d'aquest acord en una enquesta recent del Centre d'Estudis d'Opinió. Carner li replica que “CiU va guanyar les eleccions prometen el concert econòmic. La Generalitat necessita els diners ara; no es pot esperar. Si no ens donen el concert aviat aleshores haurà de ser la Generalitat qui sigui la primera en fer insubmissió fiscal”.


Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada