divendres, 20 de maig del 2011

20/05/11. La llibertat total dels llops és la mort dels bens

Benvolguts,
Xavier Bru de Sala publica avui un article al Periódico de títol Bonobos i ximpanzés. Un article força nihilista, però interessant.
Aquesta setmana hem tingut dues notícies (amb les seves seqüeles) importants: El cas Strauss-Kahn i les concentracions o #Acampades del Moviment 15M a les places principals de Madrid, Barcelona i d’altres. L’article les utilitza i compara sàviament i de forma molt entenedora i demostra a quina raça, ximpanzés o bonobos, pertanyen els protagonistes de les dues històries.
L’article parla del filòsof Isaiah Berlin (no confondre amb el músic Irving Berlin), que en un article de fa 50 anys fa la comparació entre la vida dels ximpanzés i la dels bonobos (variant dels ximpanzés, de mida més petita) i les assimila a les dels humans, catalogats per tant en dues categories: patriarcals, jerarquitzats, posseïdors i agressius uns i de tendències contràries, que es podrien anomenar hippies, els altres. Els ximpanzés es barallen per les femelles, els bonobos que pertanyen a una societat matriarcal, copulen quan són triats per les femelles...
Els humans segons Berlin també pertanyen a dues categories.

No us copio tot l’article. Només una frase i el paràgraf més interessant:
·         Strauss-Kahn pot ser adscrit a un tipus de primat poc evolucionat, dels més competitius
·         Els que s'instal·len aquests dies a les places són bonobos amb vocació de bonobos. Si haguessin llegit una mica, potser posarien al Twitter o a les pancartes lemes com “la llibertat total dels llops és la mort dels bens”, o bé que no se'ns deixi de banda del tot a la lleugera, totes dues sense sortir d'Isaiah Berlin, i a sobre escrites fa mig segle. Aquest és el sentit de les protestes. Per molt que dormin a les places, la democràcia no canviarà ni de pressa ni en profunditat. Tampoc el sistema. Ja serà molt si es torna a posar una mica de fre als ximpanzés desfermats que són al darrere de la crisi. De moment, les finances mundials continuen dominades per ells mateixos.
Suposo que implícitament la frase “La llibertat total dels llops és la mort dels bens”, es refereix al capitalisme salvatge, a la disbauxa financera, i en aquest cas està molt clar que en el mon hi ha dues menes de gent, els depredadors i els depredats, els ximpanzés desfermats i els bonobos.

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada