dimarts, 29 de març del 2011

29/03/11. Notícia del 10A i de les votacions anticipades del 10A

Benvolguts,

S’acosta el 10A. Avui hi ha moltes notícies sobre l’esdeveniment, per exemple a més de la negativa de l’Ajuntament i del bisbat a deixar cap dependència per la consulta avui és notícia que Hereu, amb una mostra de menyspreu absolut, no rebrà els observadors internacionals que supervisaran la votació. Els diaris del país: Avui i ARA estan donant informació clara sobre les votacions del 10A. Els diaris del país d’aquí al costat: El Periódico i La Vanguàrdia, com sempre, no en diuen res.

Les xarxes socials estan donant una empenta important a la campanya pel referèndum del 10 d'abril a Barcelona. El vídeo ‘No votis' rep 40.000 visites en un dia.

El vídeo No votis, que dura dos minuts i mig i que van fer 15 actrius i actors per a Barcelona Decideix, ha arribat a les 40.000 visites en menys de 24 hores. L'espot, que imita la campanya americana Don't Vote i s'ha realitzat amb la col·laboració de personatges del món de la cultura amb poder d'influència, ha assolit aquest nombre de visitants gràcies a la suma dels mitjans i pàgines d'internet que el van penjar al seu web.

Un altre article interessant és l’entrevista a Xavier Grasset a l’Avui de títol Les consultes han desconcertat els partits.

Unes mostres:
Per què va anar a votar?
Perquè em volia afegir a la festa. Volia posar fi a la idea d'una democràcia que només em citi quan el sistema ho determina, cada quatre anys. La idea de les consultes em sembla meravellosa. Sorgeix de la base, és un moviment en xarxa i significa una regeneració de la vida democràtica. És un fet impactant i gairebé insòlit. Es queixen que la gent està adormida i passa de tot, però aquí es demostra el contrari: la gent té ganes de mobilitzar-se, organitzar-se i dir la seva.
Què els diria als que diuen que les consultes no serviran de res perquè no són vinculants?
Sí que serveixen. D'entrada han desconcertat tots els partits –els independentistes i els que no ho són– i el sistema mateix –l'estructura de l'Estat ha estat preocupada per això–. I, a més, serveixen per revitalitzar l'esperit crític i de revolta ciutadana.
Veu els partits desconcertats?
Sí, perquè se'ls han avançat. Per molt que tinguin militants treballant a les consultes, a les estructures de partit no els agrada el que queda fora de control. Els partits no volen sentir-se llunyans de qui vol participar. A més, quan una cosa funciona, tothom vol pujar al carro.
Acabada la consulta de Barcelona Decideix, quins camins s'obren?
D'entrada, ha d'obrir una reflexió entre els polítics: estan donant la resposta adequada a la participació o han quedat massa tancats en si mateixos? La consulta ens ha d'ajudar dia a dia a mantenir una mirada crítica.

Una altra notícia, negativa i trista, es la declaració de l’unionista President (perpetu) del Comitè de Govern d'Unió Democràtica de Catalunya i Secretari General de Convergència i Unió, al diari ARA:

El portaveu de CiU a Madrid ha recordat que "hi ha una iniciativa al Parlament sobre la independència" i que "és a les institucions on han de pronunciar-se"
Així, Duran i Lleida no anirà a votar a la consulta de Barcelona perquè serà a Berlín, però si fos a Catalunya "segurament tampoc ho faria". Tot i això, el portaveu de CiU a Madrid té clar que "votaria en contra de la independència perquè la seva aposta és la confederació, una utopia com la independència", al seu parer. El president de la Generalitat, Artur Mas, encara no s'ha decidit sobre la seva participació.

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada