dilluns, 7 de març del 2011

06/03/11. El futur de Solidaritat, després de l'espantà de Laporta

Benvolguts,

Avui parlarem del futur de Solidaritat després de l'espantà de Laporta
D’entrada un acudit gràfic d’El Punt que no necessita comentaris.


A l’Avui del dissabte hi ha opinions de diversos polítics catalans de tots els colors en relació a l’espantà del Sr. Laporta.

“La majoria de dirigents territorials de Solidaritat veuen “equivocada” la decisió de Joan Laporta i es mantindran fidels al projecte liderat ara per Alfons López Tena i Uriel Bertran.
Els republicans, des del Parlament i el territori, aprofiten per criticar la prepotència de SI i, per contra, elogien l'apropament de l'expresident del Barça.”

En general les opinions dels dirigents tenen dos patrons molt definits:
·         Els dirigents d’ERC deixen anar sospites o acusacions sobre López Tena i Uriel Bertran respecte a les seves ambicions
·         Els dirigents de SI no acusen ningú d’ERC, malgrat que en podrien acusar la cúpula de Barcelona. I molts dels dirigents de SI estan en estat de xoc però consideren que la pèrdua clarificarà les posicions, tant les internes de SI amb el missatge a transmetre a adherits, simpatitzans i votants
com el capteniment davant d’ERC 

Segueixen uns quants tasts. Cadascú tira aigua al seu molí. Jo no opino però he fet una tria de les opinions més significatives amb la particularitat que he intensificat en vermell els paràgrafs o frases que poden generar debat i han de ser païdes per cadascú sabent la ideologia de qui les ha expressades:
Albert Pereira. Impulsor SI al Camp de Tarragona. Albert Pereira, ara un simple adherit de Solidaritat però que va ser un dels impulsors al Camp després de deixar ERC, veu “incomprensible” l'adéu de Laporta. “Estic estupefacte, no entenc com volia liderar un projecte polític emergent i ara se'n va amb un paper secundari a reforçar la llista d'un dirigent bastant amortitzat, que ja ho és des de fa 20 anys”, raona. L'exalcalde de la Secuita admet que la sortida “indiscutiblement tindrà una repercussió negativa a SI perquè era la cara més visible”, però confia que la formació “a mitjà termini surti molt reforçada, amb un projecte polític rigorós i per sobre de personalismes”.
Jordi Murgó. Coordinador de SI a Ponent. “Haurem d'aprofitar aquesta crisi per deixar de ser coneguts com el partit de Laporta, que segurament eclipsava la nostra acció política, i donar a conèixer altra gent molt potent”. Així s'expressava Jordi Murgó, coordinador de Solidaritat a Ponent, i que lamentava que amb pocs mesos de vida de la coalició s'hagi generat una ruptura, “ja sigui per iniciativa de Laporta o de Portabella”. Murgó entén que “el cap de llista al Parlament no pot anar de segon en unes municipals i, menys encara, amb un partit en declivi”, en referència a ERC.
Dani Planas. Coordinador de SI a la Garrotxa. El coordinador de la Garrotxa va mostrar-se respectuós respecte a la decisió de Laporta, però va admetre que el sorprèn que després de tants mesos sentint-lo a dir que ERC representa “l'autonomisme, el pactisme i l'immobilisme” ara vulgui incorporar-se al projecte dels republicans. Creu que Laporta ha actuat “per motius personals”, sense tenir en consideració el projecte que defensava.
Àlex Fenoll. Excandidat a secretari general de SI. Fenoll sempre ha estat molt crític amb la direcció de Solidaritat i ara, després de la marxa de Laporta, encara més: “Uriel Bertran i López Tena no volen la unitat, perquè perillarien els seus llocs; destruiran qualsevol proposta d'unitat, perquè volen viure de la política”, va indicar. Fenoll no descarta anar cap a Democràcia Catalana i fer algun moviment per les municipals a Sabadell.
Carles Bassaganya. Secretari d'organització d'ERC. El secretari d'organització d'ERC critica SI, ja que, segons diu, “a algunes formacions polítiques els semblava que tot era bufar i fer ampolles i que tot s'hi valia per ocupar l'espai d'ERC. El pas de Laporta ha demostrat que aquesta no era l'estratègia correcta i que Esquerra és el partit clau per reforçar el projecte sobiranista”.
Miquel Estruch. Alcaldable d'ERC a Badalona. El candidat d'ERC a Badalona pel 22-M –elegit després d'Uriel Bertran– preferia no fer “cap comentari” sobre l'afer entre Laporta i Solidaritat. Només va limitar-se a aconsellar “mirar l'historial polític” d'alguns implicats en tot plegat “per entendre algunes coses”. Segons creu, aquesta crisi perjudicarà l'independentisme en general i, en particular, aquella gent que “amb bona fe ha cregut” en SI.
Santi Niell. Candidat de Solidaritat a Girona. El coordinador de SI al Gironès i candidat a l'alcaldia de Girona va dir que no el sorprenia l'acció de Laporta, perquè “Democràcia Catalana és un partit unipersonal, sense estructura definida”. Defensa que el propòsit de SI és “estructurar-se bé, que les decisions les prenguin els adherits i evitar l'acumulació de càrrecs” i va concloure que “SI vol la unió de les forces independentistes, però no a qualsevol preu”.
Caritat Garcia-Celma. Coordinadora de SI a l'Ebre. Per la coordinadora regional de Solidaritat a l'Ebre, Laporta ha fet un pacte amb ERC “simulant unitat”, quan l'únic acord era que no fos amb Jordi Portabella com a cap de llista. “Laporta és conegut, però qui realment té experiència política i porta la feina parlamentària són els que s'han quedat”, adverteix Garcia-Celma. Amb tot, considera que l'acta de diputat li pertany, i que Laporta no cal que la torni.
Empar Pont. Portaveu d'ERC a Reus. La dirigent valenciana d'ERC a Reus veu “un espectacle tristíssim” en l'últim episodi protagonitzat per Laporta. “Jo demanaria que a partir d'ara es facin els debats no sobre personalismes sinó sobre propostes, perquè cal governar el país”, diu.
Jordi Solé. Candidat de SI al Maresme: “Em sembla un error sortir de Solidaritat després de cinc mesos. Tot i això les responsabilitats d'aquest fet estan repartides entre els dirigents i Laporta. No puc culpar-ne únicament Joan Laporta”.
Joan Albareda. Dirigent de Solidaritat al Gironès. El coordinador de SI al Gironès va assegurar que sentia “una perplexitat total” per la situació que ha creat Laporta. Albareda creu que l'actitud del diputat va “en la direcció contrària de la feina que fins ara ha estat fent” i que ha fet un mal ús de la confiança dels votants. Admet que va ser un pol d'atracció de vots, però diu que no se'l va votar perquè defensés ERC.
Francesc Canet. Diputat d'ERC al Congrés. L'anàlisi de Francesc Canet és que “SI va voler desplaçar ERC del seu lloc, i amb la decisió del senyor Laporta ha quedat demostrat que Esquerra té el seu espai plenament consolidat”. Segons ell, ERC és un partit obert i, per tant, celebren que persones com Laporta s'hi vulguin afegir.
Juli Fernàndez / Cap de llista d'ERC a Sabadell. L'exdirector de l'Agència Catalana de Joventut i candidat d'ERC per Sabadell, Juli Fernández, veu en la marxa de Laporta “un gest coherent amb el missatge d'unitat que havia llançat SI en un principi”. Creu que la cúpula solidària sembla un escull per aglutinar l'independentisme.
Quico Ventalló. Coordinador de SI a Terrassa. El coordinador de Solidaritat a la ciutat de Terrassa, Quico Ventalló, es va arribar fins i tot a felicitar ahir de la marxa de Joan Laporta de la seva formació. “Tenim una ideologia política i no hem d'estar pendents d'elements aliens a la nostra ideologia”, va assegurar Ventalló, que considera que els perjudicava molt que els relacionessin amb ell.
Xavier Segura. Dirigent de Solidaritat a Ponent. L'excandidat de SI per les comarques de Lleida a les catalanes admet que la marxa de Laporta és “un desastre”. “Demostrem un cop més que l'independentisme porta en la genètica l'autodestrucció”, diu. Segura creu que la trencadissa “no ajudarà”, però “no és l'estocada final: tirarem endavant”. En tot cas, defensa desvincular-se d'ERC a les eleccions: “No són independentistes. Laporta, sí, però s'equivoca”.
Oriol Amorós. President d'ERC a Barcelona. El president de la federació barcelonina d'ERC, Oriol Amorós, acusa persones de SI d'utilitzar la imatge pública de Laporta per a les seves ambicions personals: “SI es va presentar a les eleccions amb una cara coneguda i un missatge d'unitat i regeneració. Després, quan determinades persones han obtingut el que volien, es distancien del missatge. Laporta ha estat coherent amb l'esperit fundacional de SI”. Amorós recorda que SI va fer una crida a la unitat nacionalista de CiU i ERC abans dels comicis catalans i, ara, quan la crida els l'ha feta ERC, li han girat l'esquena.

Demà en continuarem parlant.


Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada