dijous, 17 de febrer del 2011

17/02/11. Annexió de la Confederació Catalano-Aragonesa a Espanya (1714)

Benvolguts,
Us repeteixo alguns dels conceptes que ja vaig exposar el mes de juliol.

En el debat de la reunió de la setmana passada de l’associació Almogàvers, en Manel Martínez amb molt bon criteri va tornar a suggerir que davant del desconeixement total de la nostra història calia començar per fer entendre als catalans que la situació actual de Catalunya no havia sigut sempre igual, sinó que ve de molt lluny, de quan es va perdre la Guerra de Successió, fa gairebé 300 anys.
Molts catalans no saben que Catalunya fou la potencia política més important de la Mediterrània, des del segle X fins al XV. Tampoc no saben que la Confederació Catalano-aragonesa va mantenir els seus furs i els seus drets, malgrat la unió dinàstica de Ferran i Isabel cap a la fi del segle XV fins al 1714 en el final de la Guerra de Successió en la que la Confederació  s’havia mantingut fidel als Àustries i els seus enemics els Borbons varen guanyar-la.

Fruit d’aquesta derrota la Confederació fou incorporada o assimilada políticament a l’Espanya castellana, que va imposar les seves lleis a casa nostra.

Òmnium Cultural va editar ja fa anys el Mapa Polític que us adjunto on queda clar com l’Espanya Uniforme (els ve de lluny) o puramente constitucional assimilava o incorporava la Confederació, por el justo derecho de conquista.


Joan A. Forès
Reflexions

2 comentaris:

  1. TVE prohibeix parlar de "corona catalano-aragonesa"

    Un espectador diu que "és una invenció dels nacionalistes" i la televisió es disculpa.

    http://comunicacio.e-noticies.cat/tve-prohibeix-parlar-de-corona-catalano-aragonesa-50097.html

    ResponElimina
  2. digueu-me espanyolista si voleu, però aquest no és un mapa polític de la península....

    ResponElimina