dijous, 6 de gener del 2011

06//01/11. La disposició addicional tercera

Benvolguts,

Avui parlarem de la "disposició addicional tercera" i de l’aixecada de camisa del govern de l’estat a Catalunya i de l’aixecada de camisa del TC més tard. Amb l’agreujant que el govern tripartit ha fet veure que no passava res!

El debat.cat
05/01/11
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha contemplat aquest dimecres una sorprenent estratègia per defensar el compliment de l’Estatut pel que fa al finançament: recórrer al mateix Tribunal Constitucional (TC) que el va retallar.
El conseller ha recordat al Govern espanyol
que la disposició addicional tercera de l'Estatut de Catalunya estableix que l'Estat ha d'aportar a la Generalitat 960 milions d'euros en infraestructures, i no ha descartat recórrer al TC en cas d'incompliment d’aquesta clàusula. http://www.eldebat.cat/cat/notices/2011/01/recoder_no_descarta_recorrer_al_tc_si_l_estat_incompleix_la_disposicio_addicional_tercera_79975.php

Avís d’ERC, d’una concisió admirable:
05/01/11
El portaveu nacional d’Esquera, Ignasi Llorente, ha aplaudit ‘la determinació i fermesa’ del govern i concretament de la conselleria del senyor Recoder a l'exigir al govern de l’Estat que inverteixi a Catalunya allò que li correspon pel seu pes econòmic i demogràfic, però ha recordat que ‘la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut ja es va pronunciar sobre aquest tema’. Segons Llorente, l’anunci de Recoder demostra que ‘hi ha qui encara no ha entès les conseqüències d’aquesta sentència ni que aquesta marca un abans i un després’.
Llorente ha recordat que
la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut declara que ‘la disposició addicional tercera no és vinculant, per tant no es pot exigir a cap govern que la compleixi’. En aquest sentit, Llorente ha considerat que plantejar que en cas d’incompliment per part del govern espanyol es recorrerà al TC ‘és demanar-li a un tribunal que es pronunciï sobre allò que ja es va pronunciar.

Aquests apuns ens plantegen entendre què és exactament la “disposició addicional tercera”de l’Estatut retallat del 2006. He cercat per les hemeroteques:

Segons Europa Press
09/07/10
El Tribunal Constitucional (TC) ha conclòs que la disposició addicional tercera de l'Estatut, que fixa les inversions mínimes de l'Estat en infraestructures a Catalunya durant set anys, no té efectes "directament vinculants" per a l'Estat a l'hora de definir la seva política d'inversions, segons consta en la sentència feta pública aquest divendres.
El text afirma que aquesta disposició no significa que l'Estat hagi "necessàriament i en tot cas" de dotar una concreta partida pressupostària si no s'ha arribat a acord en el si de la Comissió Mixta (Estat i Generalitat). Així és com l'Alt Tribunal dicta que ha d'interpretar-se l'apartat 1 de la disposició addicional tercera, que regula les inversions estatals perquè siguin equivalents al pes de Catalunya al PIB espanyol per a un període de set anys. El TC dóna la potestat a l'Estat per establir la dotació concreta en aquestes inversions, tot i que recorda que la seva actuació estarà presidida pel principi de lleialtat constitucional que obliga "a extremar el zel per arribar a acords a la Comissió Mixta". Els magistrats també han destacat que aquest punt de l'Estatut no menyscaba la "plena llibertat" de les Corts Generals per decidir sobre l'existència i quantia de les esmentades inversions, i afegeix que el text no vincula a les Corts a l'exercici de les seves funcions d'examinar, esmenar i aprovar els pressupostos generals de l'Estat.

Però en canvi segons la Generalitat del Srs. Montilla, Carod i Saura:
09/12/10
La Disposició Addicional Tercera de l’Estatut estableix que, durant 7 anys, la inversió de l’Estat a Catalunya en infraestructures s’haurà d’equiparar al pes de l’economia catalana en el PIB del conjunt de l’Estat espanyol, amb l’objectiu de corregir el dèficit d’inversió de l’Estat a Catalunya en aquesta matèria.”

En resum, l’aixecada de camisa que va fer l’estat espanyol i els seus sicaris del TC es va veient en tota la seva magnitud. La retallada brutal de l’Estatut no va voler ser vista pel tripartit, sinó al contrari, com que el 2006 van donar per bo l’acord que havia sortit de la reunió Mas-Zapatero, van fer creure que tot eren flors i violes, que l’estat actuaria d’acord amb la “lleialtat constitucional” (també expressat amb la frase “too er mundo é güeno)  i que durant 7 anys a partir d’aquell moment el corn de l’abundància abocaria or, mirra i encens sobre la malmesa economia catalana. Això va formar part de les declaracions dels capitostos del tripartit, Montilla, Carod i Saura des d’aquell moment. Sense esmentar la lletra petita, que ens ha portat a la imminent fallida de Catalunya. I el 9 de desembre, el govern tripartit en funcions continuava dient el mateix...


Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada