dijous, 9 de desembre del 2010

08/12/10. Ferran Requejo, catedràtic de Ciència política de la Pompeu Fabra (1)

Benvolguts,

Avui cal presentar un professor universitari singular, nascut el 1951:
·         Doctor i llicenciat en Filosofia, Universitat de Barcelona, 1986 i 1975, respectivament.
·         Llicenciat en Història Contemporània, Universitat de Barcelona, 1978.
·         Enginyer Industrial Superior, especialitat Tècniques Energètiques, Universitat Politècnica de Catalunya, 1979.
És catedràtic de ciència política a la Universitat Pompeu Fabra (UPF, Barcelona) i col·laborador habitual de La Vanguardia i de l’ARA.

Analitzarem el seu pensament polític en tres articles dels mesos d’octubre, novembre i desembre. Avui analitzarem el primer.

A l’octubre a El Triangle, titulat: “El país està amenaçat d’esmicolar-se progressivament”, comença dient que:   

“Cada cop és més irracional voler formar part de l’Estat espanyol”.

Segueix afirmant que la sentència del TC “trinxa el pacte constitucional” i, per tant, fa “miques les possibles lectures federals de l’Estat”.

El catedràtic considera que la “sentència trenca les ambigüitats constitucionals i n’obre de noves allà on no hi eren, per exemple, en el terreny lingüístic”, fent referència als darrers recursos del PP i la Defensora del pueblo español contra l’ús preferent del català. “Si se’t tracta com un territori de Segona B, -explica el catedràtic- quan tu aspires a jugar la Champions, la insatisfacció esclata”.

A continuació critica la majoria de camins que estan traçant els actuals partits polítics per superar el nou escenari. Els que més reben són PSC i ICV, als que critica que continuïn amb el “discurs d’una Espanya federal” que, al seu parer, és “aferrar-se a esquemes que la sentència ha deixat obsolets”.  El catedràtic considera que els diputats fel PSC a Madrid “més aviat semblen de Murcia”.


Pel que fa a CiU, tot i valorar positivament “que els partits plantegin coses noves”, Requejo afirma que “la demanda del concert econòmic no és realista, perquè ni el jacobinisme espanyol de dretes ni el d’esquerres no acceptaran un model de concert per a Catalunya”.

Sobre RCat i SI, les noves formacions independentistes, el catedràtic recorda que “abans de proclamar la independència s’ha de construir una majoria social que hi estigui a favor”, a més d’establir lligams i complicitats amb la UE, un fet que “requereix temps i molta habilitat”. Requejo conclou que “en l’independentisme encara hi sobra minifundisme i hi falta professionalitat”.

Finalment, el catedràtic considera que “hauria d’establir-se una estratègia conjunta” per rebel·lar-se contra l’espoli, “cal anar a una estratègia de confrontació, que s’ha de fer de manera pacífica i des de la transversalitat, ja que [...] el país està amenaçat d’esmicolar-se progressivament”.


Joan A. Forès
Reflexions
http://reflexionsjafores.blogspot.com/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada