diumenge, 25 de juliol del 2010

25/07/10. Diari Avui. Les escletxes

Benvolguts,
Unes reflexions a l’entorn de tres articles de l’Avui.
Article interessant a l’Avui.  Imma Tubella, Rectora de la UOC des de fa 4 anys respon a les preguntes de Mar Jiménez.
1.       Entrevista de Mar Jiménez amb Imma Tubella Rectora de la UOC. “Amb el peix al cove el nostre futur és Argentina”
El tema fonamental és si volem ser com l’Argentina o com Finlàndia. I en la conversa es desenvolupa aquesta disjuntiva. Crec que val la pena de llegir aquesta entrevista.
2.       I cal llegir també com l’entrevistaire Mar Jiménez en la presentació “La força de la raó” explica que:
Ho vaig escriure fa mesos: no sóc independentista. Però el que estem vivint els últims mesos em forçarà, tard o d'hora, a passar del maragallià Escolta, Espanya, en què creia profundament, a l'Adéu, Espanya. La sentència del Tribunal Constitucional, la deixadesa de l'esquerra espanyola, còmoda amb el ranci model territorial de la dreta, em deixa sense raons per continuar defensant l'anhel federalista. Ho ha escrit perfectament Ferran Mascarell: l'Estat ha de ser artífex de benestar. Ahir, i també avui, malauradament, l'Estat espanyol ha esdevingut artífex de malestar. És per això que si el federalisme és estèril, caldrà explorar noves opcions. Opcions que amb la paraula de persones com Imma Tubella esdevenen més nítides que mai. Amb la força de la raó, de la intel·ligència, de l'argument, és com es podrà construir aquest país. No pas des de la víscera. Llegiu aquesta entrevista, gaudiu-ne. Jo també prefereixo Finlàndia a Argentina, malgrat els tangos.
Com a curiositat i com a tema recurrent en l’entrevista, apareix el concepte “escletxes de sobirania que hi surt 6 vegades.  
·         Per ser Finlàndia hem de construir el país a partir de les escletxes de sobirania que tenim
·         Avui, o som capaços de començar a construir el país amb les escletxes de sobirania que tenim, o no ens en sortirem.
·         Fins i tot li diria que potser hauria valgut més que ens haguéssim esmerçat a buscar escletxes de sobirania i aprofitar-les en lloc d'afrontar un procés tan desgastador com la reforma de l'Estatut.
·         Enlloc de perdre el temps viatjant a Madrid i definint-nos, li insisteixo que hem d'aprofitar les escletxes de sobirania que tenim per començar a construir el nostre país.
·         Per ser Finlàndia, hem de tenir un model clar i hem de començar a construir i aprofitar molt més del que hem fet fins ara les escletxes de sobirania.
·         Tenim potencial i prou escletxes de sobirania per ser el que nosaltres vulguem. I tenim una societat civil molt viva i activa per empènyer els nostres líders a prendre decisions.
3.       Curiosament també en el mateix Avui en l’article d’opinió de Ferran Mascarell (un altre cop Ferran Mascarell) de títol “Moral o Poder” hi surt la frase:_
·         A Catalunya s'ha d'obrir necessàriament un temps nou. La societat catalana haurà d'aprendre a treballar d'una manera diferent. Haurà d'aprendre a aprofitar els espais de sobirania econòmica i cultural que té, haurà de lluitar en totes les escletxes
Curiós, no?
En Ferran Mascarell és un ideòleg del PSC (PSC-PSOE).
La  Imma Tubella va ser nomenada Rectora de la UOC pel Govern de la Generalitat el 2005 substituint el creador i rector durant 10 anys de la UOC, Gabriel Ferraté quan aquest fou defenestrat sense previ avís.
La Mar Jiménez ha sigut federalista fins ara, però considera que el federalisme s’ha acabat.
Pot voler dir aquesta coincidència de les escletxes, els nous temps,  els nous espais i les noves opcions, que el PSC (PSC-PSOE), ha assumit absolutament que l’Estatut està rebentat i que no pensen contradir més el “primo Zumosol” de Madrid i en canvi estan explorant els camins alternatius, els espais de sobirania, les escletxes de sobirania, les noves opcions?
O jo soc molt mal pensat?
Joan A. Forès

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada