dilluns, 9 d’agost del 2010

09/08/10. Opinió sobre la fusió-compra de l'Avui per El Punt

Benvolgut,
Em preguntes el motiu per haver-hi dos diaris molt similars: El Punt i l'Avui,
Primera pregunta a una afirmació repetitiva en els teus plantejaments: Per què a algú acostumat a llegir El Punt li pot desagradar que un altre diari sigui similar al seu si la qualitat de tots dos ha pujat?
Segona qüestió. La història immediata. La pela és la pela que deia el Cruiff!
L’Avui havia nascut el 1976, uns mesos després de la mort del dictador Franco (jo vaig ser dels primers subscriptors). Després de diversos vanvis d’accionariat, fa sis mesos l’Avui era del grup Godó, del Lara i d’uns quants fatxes més i estava gairebé enfonsat econòmicament. L’Avui tenia un relativament bon mercat a Barcelona i molt poc predicament a les comarques.
El Punt pertanyia a un grup més potent i infinitament més catalanista i independentista. El Grup Hermes. I tenia el mercat a les comarques.
Solució: El grup Hermes compra l’Avui per 3 milions d’euros. I ja tenim dos diaris fets a casa per gent de casa. No com el Periódicu, per exemple. Immediatament cal analitzar els comptes i fer un pla de viabilitat, sense perdre la qualitat i millorant-la si es pot.
Avui l’Avui/El Punt són dos diaris bessons, que es deuen continuar venent cadascun on es venien i que en la seva meravellosa edició digital es personalitza per a cada comarca i ciutat o poble, incloent-hi els de la Franja de Ponent (Areny per exemple on havia nascut la meva àvia). En total 1853 edicions diferenciades!
I s’aprofiten les sinèrgies de cadascun!
El pla de redressament evidentment ha hagut de fer estalvis, els que jo sé:
·         Les dues redaccions s’han unificat i s’han enquibit on abans hi havia la redacció d’El Punt, al Raval (la redacció i oficines de l’Avui al carrer Enric Granados s’ha eliminat)
·         S’han sumat els articulistes i s’ha acomiadat personal (per exemple l’Iu Forn que m’agradava molt ha plegat!)
·         Hi ha un encart de diari esportiu anomenat el 9 de força categoria on abans (a l’Avu) no hi havia gran cosa
·         Hi ha una revista Presència que està força bé
·         S’ha limitat la distribució només a Catalunya (jo el comprava cada dia a Formentera i aquest any ja no podré)

Val a dir  que el compromís polític de l’Avui /El Punt és molt més fort del que era l’Avui tot sol. Suposo que algun comissari polític hi havia...

Et satisfà la resposta?

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada